Aamuyössä aistein avoimin

Elämääni silmiin katselin

Vanhan eilisen, uuden tulevaisuuden

Sen kaiken näin ja paljon oivalsin

Istun tutulla sohvalla pohtien kuluneita viikkoja. Matkani mielenterveysomaisten parissa on kestänyt kolme viikkoa. Ajallisesti se näyttää kirjoitettuna suhteellisen lyhyeltä, mutta syvyydeltään koen tämän matkan edustaneen itselleni jotain aivan muuta.

Mielenterveysongelmien yleisyys on tunnistettua ja tunnustettua. Se, mikä jää usein kuitenkin vähäisemmälle huomiolle, on sairastuneen omaisten näkökulma vallitsevaan tilanteeseen. Miten jaksaa äiti, jonka lapsi on sairastunut? Miten arjen pyörittäminen onnistuu, jos puoliso voi huonosti? Mistä löytyy turvantunne lapselle, joka huolehtii itsensä lisäksi myös vanhempansa hyvinvoinnista?

Mielenterveysomaisten kanssa keskustellessa kertomuksista paistaa läpi rakkaus ja halu auttaa sairastunutta. Usein tämä tapahtuu mielenterveysomaisten omien voimavarojen kustannuksella. Ihminen näyttää omalta elämältään, ja läheisen sairauden pitkittyessä myös mielenterveysomaisessa alkaa näkymään väsymyksen merkkejä.

Mielenterveysomaisten sitkeys, ja toisaalta taas ammattilaisten tahto ja kyky kulkea arjessa omaisen rinnalla, ovat jo tässä lyhyessä ajassa tehneet suuren vaikutuksen. Huomiota herättävää on se lämpö, mikä parhaimmillaan syntyy ihmisten kohdatessa toisensa. Tämä on nähtävillä kerta toisensa jälkeen niin vertaisten kuin ammattilaistenkin kesken. Kohtaamisen hetkissä ollaan aidosti yhdessä – ihmisinä ihmisille.

Mielenterveysomaisten tukemiselle on valtavasti tarvetta. Kuluneen vuoden koronatilanne on vaikuttanut negatiivisella tavalla sairastuneiden oloon, ja tämä heijastuu luonnollisesti myös heidän omaisiinsa.

Tuetaan yhdessä toinen toisiamme! Annetaan myös mielenterveysomaisille oma ääni ja lisää työvälineitä arjessa jaksamiseen!

Aamuyössä aistein riisutuin

Huomispäivään uupumatta uin

Katsoin aurinkoon, elämässä kiinni oon

Sen tajusin ja riemuun hullaannuin

Sosionomiopiskelija Elisa Luukkonen

Lyriikat Juice Leskinen – Balladi elokuvasta Klaani

Lisätietoja

Päijät-Hämeen mielenterveysomaiset - FinFami ry
Rauhankatu 3, katutaso
15110 Lahti

p. 040 704 9913
[email protected]

Pin It on Pinterest