Uskoisitko minua jos kertoisin, että tiedän lääkkeen, joka

a) rauhoittaa mieltä
b) parantaa fyysistä kuntoa
c) hellii kaikkia aisteja
d) on turvallinen myös runsaasti nautittuna (paino sanalla nautittuna)
e) on kaiken hyvän lisäksi ilmainen

Luulenpa, että saatat hämmästyä tästä ihmelääkkeen olemassaolosta, mutta totta se on! Ja se on helposti saatavilla. Resepti on luonto!

Viime vuosien ja vuosikymmenten aikana ihminen on kuitenkin eriytynyt luonnosta, eikä luontoaltistusta synny samalla tavalla kuin aiempien sukupolvien kohdalla se on ollut arkipäiväistä ja luonnollista. Luonnon olemassaolo on ehkä jollain tavalla unohdettu, ehkä siitä on tullut meille itsestäänselvyys?

On tutkittu, että luonto mm. kohentaa mielialaa, laskee verenpainetta, lievittää stressiä, lisää aktiivisuutta ja vähentää fyysisiä oireita. Aikamoinen terveyspommi, eikö? Luontoa ja sen hyvinvointivaikutuksia on viime aikoina nostettu enemmän tietoisuuteen ja sen myötä luontoa on alettu käyttää menetelmänä myös sosiaali- ja terveyspalveluissa, kasvatustyössä sekä virkistystoiminnassa (Green Care Finland).

Luonto on meidän jokaisen ulottuvilla. Metsää Suomesta löytyy 75 % pinta-alasta ja Suomi onkin suhteellisesti Euroopan metsäisin maa. Sisävesien pinta-ala Suomen pinta-alasta on 10 % luokkaa (Maa- ja metsätalousministeriö). Jopa vilkkaiden kaupunkien keskusta-alueilta löytyy usein puistoja tai metsätilkkuja.

Aina luontokokemuksen ei tarvitse edes olla kovin suuri, aina ei tarvitse lähteä metsään vaeltamaan tai tuntureita valloittamaan, pelkkä luonnossa oleskelukin jo auttaa. Jos metsään lähteminen tuntuu haastavalta, voit suunnata pihapuun juureen hetkeksi rauhoittumaan ja tunnustelemaan oloasi. Kokeile vaikka, miltä puunrunko tuntuu selkääsi vasten. Erilaisia luontoharjoituksia löytyy paljon, esimerkiksi Mielenterveystalo.fi -nettisivulle on koottu muutamia helppoja metsämieliharjoituksia Sirpa Arvosen Metsämieli -kirjasta.

Luontoa voi tuoda myös sisälle, mikäli uloslähteminen on hankalaa. Voit esimerkiksi sisustaa kasveilla tai maisematauluilla, tai miltä kuulostaisi jos laittaisit luontoääniä soimaan taustalle? Jos olet tottunut juomaan aamukahvisi television edessä, kokeile ensi kerralla miltä tuntuu jos joisitkin kahvit ikkunan edessä katsellen ulosavautuvaa maisemaa. Metsäretkiäkin voi tehdä virtuaalisesti. Tee hyvät eväät ja laita Mielenterveystalo.fi -sivuilta virtuaalinen hyvänmielen metsäkävelyvideo pyörimään. Erityissuositus myös kehoterapeutti ja luontoyhteysohjaaja Liisa Lähteenmäen Myötätunnon virta -podcast -jaksoille, tärkeää asiaa ja rauhoittavia luontomaisemia. Myötätunnon virta podcastit löydät täältä: https://finfami.fi/verkkoluennot/

Raikkain syysterveisin,

sosionomiopiskelija Anniina

Lähteet Green Care Finland https://www.gcfinland.fi/green-care-/
Maa- ja metsätalousministeriö https://mmm.fi/maaseutu/maatalouden-ymparistotyo
Mielenterveystalo.fi https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/tietoa_luonnon_hyvinvointivaikutuksista/Pages/default.aspx

Lisätietoja

Päijät-Hämeen mielenterveysomaiset - FinFami ry
Rauhankatu 3, katutaso
15110 Lahti

p. 040 704 9913
[email protected]

Pin It on Pinterest